OSS | In verschillende kernen in de gemeente Oss vindt op donderdag 4 mei 2017 de jaarlijkse dodenherdenking plaats. We geven een overzicht van de activiteiten in Oss, Berghem, Geffen, Herpen, Lith, Ravenstein. Om 20.00 uur houden we twee minuten stilte.
Het Nationaal Comité 4 en 5 mei doet een appel op iedereen om zich in te zetten voor de waarde van vrijheid. Dit doet het comité onder de noemer ‘Geef vrijheid door’.
Het thema dit jaar is ‘De kracht van het persoonlijke verhaal’.
De herdenkingsbijeenkomst is van 19.00 tot 20.45 uur bij het oorlogsmonument aan de Nieuwe Hescheweg. Aan deze herdenking werken diverse groepen mee zoals de Joodse gemeenschap, de Raad van Kerken, Oud-Mariniers, Oud-Militairen, en Veteranen, leden van de gemeenteraad, het jeugdcollege, de jongerenraad, Oss Regenboogstad, COC, Muziekvereniging Hartog, leerlingen Brabant Talent van Stichting Oss Cultureel, het St. Sebastiaan Gilde Oss, het St. Lambertus gilde uit Huisseling, de Scoutinggroepen uit Oss, de Vrijwillige Brandweer en de jeugdbrandweer. Namens de gemeente Oss, is de burgemeester mevrouw Buijs-Glaudemans bij deze herdenking aanwezig. De gastspreker dit jaar is de heer Onno Hoes.
Wandeltocht langs Struikelstenen
Voor de herdenkingsbijeenkomst vindt weer een wandeltocht plaats langs een deel van de Struikelstenen in Oss. Deze wandeltocht eindigt op tijd, bij het oorlogsmonument. De Werkgroep Struikelstenen Oss organiseert deze wandeltocht voor de vierde keer. Dit jaar volgen we route 3 uit het boek “Stilstaan bij de Struikelstenen in Oss”.
De adressen van de wandelroute liggen nogal ver uit elkaar. Voor degene die zowel de rondwandeling als de dodenherdenking willen meemaken, is er gratis vervoer. Wij maken dit jaar gebruik van het treintje van de Stichting Maasmeanders.
Verzamelen om 17.15 uur bij het oorlogsmonument aan de Nieuwe Hescheweg. Uiterlijk 17:30 uur vertrekt de trein vanaf het oorlogsmonument aan de Nieuwe Hescheweg en is daar rond 18.45 weer terug. Aansluitend begint de dodenherdenking bij het oorlogsmonument om 19:00 uur. Voor oudere deelnemers zijn er extra stoelen gereserveerd bij het oorlogsmonument
Zie voor meer informatie de website van de Werkgroep Struikelstenen Oss. Ook kunt u contact opnemen met Tjeu van Hout, telefoon [0412] 64 15 94.
Om 18.30 uur is de herdenkingsdienst in gemeenschapshuis De Berchplaets, Spoorstraat 3. Met medewerking van harmonie Concordia. Rond 19.30 uur vertrekt men in een stille tocht naar het bevrijdingsmonument aan de Wilhelminasingel met speeches en kranslegging.
Geffen
Om 19.00 uur is er een gebedsviering in de R.K. kerk Maria Magdalena. Om 19.45 uur vertrekt men naar het monument bij de kruising Veldstraat/Lambertusstraat. Hier vindt ook de kranslegging plaats. Namens de gemeente Oss is wethouder Annemieke van de Ven bij deze herdenking aanwezig.
Om 19.00 uur is er een gebedsdienst in de Kerk m.m.v. Con Spirito. Aansluitend vindt bij het monument een korte herdenkingsplechtigheid plaats met muzikale omlijsting door muziekvereniging St. Hubertus uit Herpen. Na afloop van de plechtigheden is iedereen welkom voor een kop koffie of thee in de Heemkamer, Rogstraat 12 in Herpen. Namens de gemeente Oss is wethouder Johan van der Schoot aanwezig.
Om 19.00 uur is er een herdenkingsdienst in en bij de kerk in Maren-Kessel. Hierna kan men bloemen leggen bij de gedenksteen. Aansluitend treedt drumfanfare D.I.O.S. uit Oijen op en brengt het Gilde Sint Lambertus een vendelgroet uit. Iedereen is welkom na afloop een kop koffie of thee te drinken in Cafe-Zaal De Sleutel.
Om 19.15 start nabij het Raadhuis de stille tocht naar de oorlogsgraven op het kerkhof. Onder begeleiding van het Sint Barbara Gilde. Daarna volgt een korte dienst op het kerkhof . Aansluitend vervolg van de stille tocht naar het monument voor de gevallenen in de Marktstraat. Namens de gemeente Oss is wethouder Gé Wagemakers aanwezig in Ravenstein.
We willen de verschillende plechtigheden ongestoord laten verlopen. Daarom zetten we diverse straten af. Daar waar nodig geven we omleidingen aan.
Vlagprotocol
Op de avond van 4 mei hangen in Nederland de vlaggen halfstok als blijk van eerbied en respect voor de doden. De periode waarin de vlag halfstok hangt, duurt van 18.00 uur tot zonsondergang. De vlag die we gebruiken, is de Nederlandse driekleur zonder wimpel. Op 4 mei blijft de vlag halfstok hangen na de 2 minuten stilte en wordt niet in top gehesen.
Bron : Oss.nl