Wat voor een straf staat er op het opzettelijk hinderen van een ambulance?

1

HEESCH – De automobilist die vrijdagavond op de snelweg A59 tussen Heesch en Den Bosch voor een ambulance – die met spoed op weg was – ging rijden en vervolgens op de rem trapte, komt vermoedelijk weg met een geldboete en ontzegging van de rijbevoegdheid. Dat denken de advocaten Joris van ’t Hoff van VTH Advocatuur in Tilburg en Joost Wasser van Holla Advocaten in Eindhoven.

Van ’t Hoff spreekt van een ‘unieke situatie’. “Als je een ambulance hindert die rijdt met sirene en zwaailichten en waarin een patiënt wordt vervoerd, zal een rechter hierop willen doorpakken. Maar in een artikel 5-procedure waar het hier om gaat – want dit is een overtreding, geen misdrijf – komt die tot een geldboete tussen de vijfhonderd en duizend euro en eventueel ontzegging van de rijbevoegdheid van twee of drie maanden.”

Levensgevaar
In de ambulance, die was ingericht als intensive care, werd iemand vervoerd die in levensgevaar was. De ambulance reed daarom ruim boven de maximumsnelheid. De auto volgde de ambulance op zeer korte afstand, haalde de ambulance vervolgens rechts in en toen trapte de 46-jarige automobilist uit Roosendaal plots op de rem.

De automobilist is opgepakt en vastgezet. Zijn auto is in beslag genomen. Waarom de automobilist de ambulance hinderde, was zaterdagochtend nog niet duidelijk. De man wordt nog verhoord.

Volgens advocaat Joost Wasser kan de verdachte eventueel ook poging doodslag ten laste worden gelegd. “Maar dan moet hij er zich willens en wetens van bewust zijn geweest dat er een kans was op een overlijden en dat risico hebben aanvaard.”

Effect op hulpverlening    
“Zoals het er naar uitziet heeft de manoeuvre van de automobilist geen effect gehad op de hulpverlening in de ambulance”, laat een politiewoordvoerster weten.

Dat is een meevaller, want iedere plotselinge wending of beweging kan funest zijn met een kritieke patiënt aan boord, benadrukt Co Fuijkschot van de Ambulancedienst Gelderland-Zuid.

Over de huidige toestand van de patiënt doet de politie vanwege de privacy geen uitspraken. “Maar als het slachtoffer door deze actie zou komen te overlijden dan kan mogelijk ook dood door schuld ten laste worden gelegd, afhankelijk van de verklaringen van betrokkenen”, laat Wasser weten.

Bron : Omroepbrabant

1 REACTIE

  1. de straf kan wat mij betreft niet hoog genoeg zijn. laat hem dan maar als voorbeeld dienen, misschien dat men dan nadenkt voor het handelen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in