Stilte voor de storm, noodweer in de middag verwacht: ‘Het is naar weer vandaag’

0

DE BILT – Zet je schrap. Het gaat donderdagmiddag stormen. Windstoten tot honderd kilometer per uur worden verwacht. De dag begon rustig, al zorgde het slechte weer wel voor files. “Maar donderdagmiddag wordt dit nog veel erger”, voorspelt Monique Broekhuizen van de ANWB. “Ga je donderdagmiddag de weg op, houd dan rekening met heel veel vertraging.”

Jordi Bloem van Weer.nl spreekt van ‘heel onstuimig weer’. “Vooral de wind is opvallend vandaag. Qua regen valt het in Brabant wel mee.” Donderdagochtend was de wind al af en toe vrij krachtig, vijf Beaufort.

Naar
“Maar het hoogtepunt van de wind wordt in de loop van de middag of aan het begin van de avond verwacht. Dan heb je misschien wel windkracht zeven tot acht in het westen en midden van Brabant. In het oosten wordt het windkracht zes. Maar dat ervaren wij hier als storm, met in de loop van de middag en avond pittige windstoten tot honderd kilometer per uur. Dit zijn windvlagen die voor schade kunnen zorgen. Met honderd kilometer per uur kunnen er bomen omwaaien, enzovoorts. Het is naar weer vandaag.”

Je kan dus beter niet de deur uitgaan als dit niet hoeft. “Maar als je toch de weg op moet, doe dit dan niet met een aanhanger of caravan”, waarschuwt Bloem. “Dat is onverstandig.”

Venijn in staart
Koud is het deze donderdag niet. “Het wordt ’s middags zo’n elf graden. Maar veel wind maakt het voor het gevoel altijd kouder.”

De storm luwt pas laat. “Want het venijn zit in de staart van de stormdepressie. In de loop van de avond wordt het misschien al wat minder winderig. Maar echt wegtrekken doet de storm pas aan het eind van de nacht. Vrijdag overdag is het rustig weer in Brabant, met een zonnetje erbij. Met een verspreide bui en een graad of zeven. Vrij normaal voor dit jaargetijde.”

Treinverkeer

Vanwege het slechte weer rijden er de hele donderdag geen treinen tussen Breda en Dordrecht en minder intercity’s tussen Bergen op Zoom en Roosendaal. Op het traject Oss-Den Bosch rijden minder sprinters dan gebruikelijk. Treinreizigers wordt aangeraden de weerberichten goed in de gaten te houden en de reisplanner te raadplegen.

De ANWB waarschuwt automobilisten op hoger gelegen wegen, zoals de Moerdijkbrug, rekening te houden met de harde wind, omdat die daar vrij spel heeft.

Bron : Omroepbrabant

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in