KNMI waarschuwt voor westerstorm, zware windstoten tot wel 120 kilometer per uur

0

DE BILT – Zet je schrap. Het waait donderdagmiddag stevig en het wordt nog erger. Zware windstoten tot wel 120 kilometer per uur worden verwacht. Het KNMI heeft voor de middag en avond code oranje afgegeven. Mensen moeten rekening houden met omvallende bomen en losse takken.

Het verkeer kan behoorlijk last krijgen van de windstoten. Het KNMI roept mensen op voorbereid op weg te gaan en rekening te houden met langere reistijden. Er wordt geadviseerd om weerberichten en waarschuwingen in de gaten te houden. Rijkswaterstaat is een liveblog begonnen over de ‘februaristorm’.

Oppassen op bruggen
Op de Moerdijkbrug op de A16 is de maximumsnelheid al verlaagd naar 70 kilometer per uur. Ook is hier op de borden boven de weg aangegeven dat verkeer rekening moet houden met zware windstoten.

Naar
“Het hoogtepunt van de wind wordt in de loop van de middag of aan het begin van de avond verwacht. Dan heb je misschien wel windkracht zeven tot acht in het westen en midden van Brabant. In het oosten wordt het windkracht zes. Maar dat ervaren wij hier als storm, met in de loop van de middag en avond pittige windstoten tot honderd kilometer per uur. Het is naar weer vandaag”, zegt Jordi Bloem van Weer.nl

Je kan dus beter niet de deur uitgaan als dit niet hoeft. “Maar als je toch de weg op moet, doe dit dan niet met een aanhanger of caravan”, waarschuwt hij. “Dat is onverstandig.”

Venijn in staart
De storm luwt pas laat. “Want het venijn zit in de staart van de stormdepressie. In de loop van de avond wordt het misschien al wat minder winderig. Maar echt wegtrekken doet de storm pas aan het eind van de nacht. Vrijdag overdag is het rustig weer in Brabant, met een zonnetje erbij. Met een verspreide bui en een graad of zeven. Vrij normaal voor dit jaargetijde.”

Treinverkeer
Vanwege het slechte weer rijden er de hele donderdag minder treinen tussen Breda en Dordrecht en minder intercity’s tussen Bergen op Zoom en Roosendaal. Op het traject Oss-Den Bosch rijden minder sprinters dan gebruikelijk. Treinreizigers wordt aangeraden de weerberichten goed in de gaten te houden en de reisplanner te raadplegen.

De ANWB waarschuwt automobilisten op hoger gelegen wegen, zoals de Moerdijkbrug, rekening te houden met de harde wind, omdat die daar vrij spel heeft. “Ga je donderdagmiddag de weg op, houd dan rekening met heel veel vertraging”, voorspelt Monique Broekhuizen van de ANWB.

Bron : Omroepbrabant.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in