‘Geen reden om te stoppen met sporten op kunstgrasvelden’

0

OSS | In overleg met de voetbalverenigingen onderzocht de gemeente Oss de samenstelling van het rubbergranulaat op alle kunstgras voetbalvelden op onze sportparken. Ook willen we de herkomst van het rubbergranulaat weten. Hierdoor krijgen we beter zicht op de situatie in onze gemeente. De onderzoeksresultaten naar het gehalte aan PAK’s in het rubbergranulaat zijn nu bekend.

Het rubbergranulaat van deze velden voldoet aan de geldende Europese wetgeving. De onderzoeksresultaten van het gehalte aan zware metalen volgen nog.

Onderzoeksresultaten van het gehalte aan PAK’s in het rubbergranulaat

Het rubbergranulaat van de voetbalvelden voldoet aan de geldende Europese wetgeving. Uit het onderzoek blijkt ook dat het rubbergranulaat afkomstig is van voertuigbanden. De herkomst en leverancier hiervan zijn bekend. En het materiaal voldoet aan de Nederlandse regelgeving. Deze eerste onderzoeksresultaten gaan over het gehalte aan PAK’s in het rubbergranulaat op de kunstgrasvelden bij Sv TOP, OSS’20, RKSV Margriet en Berghem Sport en de pannaveldjes van RKSV Margriet, FC Schadewijk, Maaskantse Boys en VV Ravenstein.

Onderzoeksresultaten van het gehalte aan zware metalen

De onderzoeksresultaten van het gehalte aan zware metalen volgen nog. Ook de onderzoeksresultaten van het pannaveldje van CITO komen later.

 Geen reden om te stoppen met sporten op kunstgrasvelden

De onderzoeksresultaten bevestigen wat al bekend was over het rubbergranulaat op onze kunstgrasvelden. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), KNVB en GGD hebben aangegeven dat op basis van de huidige gegevens, er geen reden is om te stoppen met sporten op de kunstgrasvelden. De gemeente Oss en de voetbalverenigingen volgen het standpunt van deze instanties.

Onderzoek RIVM

Zoals we eerder aangaven is het onderzoek van de gemeente géén gezondheidsonderzoek. Het RIVM onderzoekt in opdracht van de minister van Volksgezondheid mogelijke gezondheidsrisico’s van rubbergranulaat in kunstgrasvelden. Het RIVM is 31 oktober gestart met het onderzoek. De resultaten van het onderzoek van het RIVM verwachten we eind 2016. Meer informatie kunt u vinden op de website van het RIVM.
Afhankelijk van de resultaten van beide onderzoeken kunnen we straks beter onze vervolgstappen bepalen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in